Crosstrainer

Een crosstrainer wordt ook wel elliptical trainer genoemd. Een crosstrainer is een stilstaand fitness apparaat. De kenmerkende onderdelen van een crosstrainer zijn:

Vliegwiel, twee voetsteunen, twee beugels voor de handen.

Crosstrainers: hoe werken ze?

Je gaat op de twee voetsteunen staan, pakt de hendels, en gaat ‘lopen’. De beweging die je maakt op een crosstrainer lijkt op traplopen, fietsen en hardlopen. Maar het grote verschil met hardlopen is dat je gewrichten niet belast worden: je landt immers niet telkens hard op de grond.

De crosstrainer is ‘low impact’. Dat maakt de crosstrainer een goed alternatief voor (hard)lopen, zeker als je een blessure hebt. Met de crosstrainer kun je dan toch nog aan je conditie werken.

Wat doen crosstrainers voor je lichaam?

Vrijwel alle spieren van je lichaam worden aangesproken op de crosstrainer. Met de crosstrainer train je:

Benen, schouders, rug, buik , zij, armen… en de crosstrainer ontwikkelt je hart- en longconditie.

Vetverbranding

Een uur op de crosstraining komt ongeveer overeen met een uur hardlopen. Afhankelijk van hoe hard je je best doet op de crosstrainer natuurlijk.

Een crosstrainer traint veel verschillende spiergroepen (waaronder been-, arm-, schouder-, buikspieren), belast de enkels minder en is handig in het gebruik. Een crosstrainer zorgt ook voor een betere houding tijdens het rennen, zodat je automatisch niet krom gaat lopen. Verder kan je bij veel crosstrainers een eigen programma samenstellen, wat handig is voor de tijd, het aantal calorieën en de afstand die je gaat lopen.