Rollator

Een rollator is het bekendste loophulpmiddel. Maar waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van een rollator? Lees het hieronder.

Hoogte handvatten

Een van de belangrijkste aspecten is de hoogte van de handvatten, te berekenen op de volgende manier: ga rechtop staan en laat je armen langs je lichaam hangen. Laat iemand anders de afstand van de grond tot je pols meten. Dit is de hoogte waarop de handgrepen van de rollator afgesteld moet worden. 

Loophouding

Wanneer je voor het eerst gebruik gaat maken van een rollator is het goed om direct de juiste loophouding aan te nemen. Je gaat tussen de handgrepen van de rollator staan met je armen/schouders recht boven de handgrepen en gebruikt de handgrepen van de rollator om stabiliteit uit te halen. Het is dus niet de bedoeling dat je achter de rollator aanloopt met gestrekte armen!

Binnen en/of buiten gebruik

Indien je een rollator voor binnengebruik zoekt, hou dan rekening met de breedte van de rollator. Deze moet door alle deuropeningen passen. Twijfel je of de rollator past? Meet dan voor de zekerheid de breedte van de doorgang op. 

Ga je de rollator buiten gebruiken, dan is het verstandig om voor grotere wielen te kiezen. Hoe groter de wielen, hoe beter het comfort. Er zijn ook rollators met luchtbanden, geschikt om over ongelijke oppervlaktes te lopen. Dit is voor buiten veel geschikter dan kleine massieve softbanden.

Ontdek al onze rollators en andere hulpmiddelen bij het lopen hier.