Incontinentie

Soorten incontinentie

Stressincontinentie

Last van urineverlies als je hoest, niest, lacht of iets zwaars optilt? 
Dan lijd je mogelijk aan stressincontinentie, de meest voorkomende vorm van incontinentie bij vrouwen. De oorzaak hiervan zijn de bekkenbodemspieren die zwakker geworden zijn. Als we lachen of hoesten wordt de druk op de blaas groter en kunnen de bekkenbodemspieren zich soms niet sterk genoeg aanspannen om de urine binnen te houden, bijvoorbeeld wanneer we lachen of hoesten. Er kunnen dan enkele druppels urine vrijkomen, maar ook meer.

Dit soort urineverlies komt het vaakst voor tijdens de zwangerschap, na de bevalling en bij vrouwen boven de 40, maar ook andere vrouwen kunnen ermee te maken krijgen. Eén op de tien vrouwen heeft er weleens last van en bijna de helft van de jonge vrouwen heeft het soms bij het sporten. Oefeningen om de bekkenbodem te versterken kunnen een oplossing bieden.

Aandrangincontinentie

Voel je soms opeens dat je dringend moet plassen?

Dit wordt aandrangincontinentie of een overactieve blaas genoemd. Je voelt dan opeens dat je moet plassen en verliest daarbij urine zonder dat je dat wilt. Het gaat meestal heel snel en het urineverlies kan matig tot groot zijn. Als je meer dan vier tot acht keer per dag gaat plassen of vaker moet plassen dan vroeger, kan dat een symptoom zijn van aandrangincontinentie.

Er wordt vermoed dat dit soort urineverlies veroorzaakt wordt door de blaasspieren die de hersenen het signaal geven dat de blaas voller is dan hij in feite is. In bepaalde gevallen kan je je blaas trainen. De meeste mensen bestrijden de symptomen van aandrangincontinentie echter met inlegkruisjes of ondergoed. Ons productaanbod biedt discretie en veiligheid, zodat je een volwaardig en actief leven kan leiden.

Heb je een combinatie van deze symptomen?

Sommige vrouwen hebben een gemengde incontinentie, meestal een combinatie van stressincontinentie en aandrangincontinentie. Voor de behandeling focus je je best eerst op het symptoom waar je het meeste last van hebt, waarna je andere symptomen kan aanpakken.

Druppelincontinentie

Overloop- of druppelincontinentie is urineverlies als gevolg van een overvolle blaas. Mensen met overloop- of druppelincontinentie verliezen urine, zonder dat zij aandrang voelen om te plassen. Wanneer de blaas niet goed geleegd is, is er een verhoogd risico op urineweginfecties. Als er een hoge druk in de blaas ontstaat tijdens het plassen en de urine niet kan afvloeien, kan de urine teruglopen naar de nieren. We noemen dit reflux. In ernstige gevallen kunnen de nieren hierdoor beschadiging oplopen.

Oorzaken

Druppelincontinentie komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Bij mannen kan het komen door een prostaatvergroting of een vernauwing van de plasbuis, bij vrouwen kan het een overgangsverschijnsel zijn of worden veroorzaakt door een verzakking. Andere mogelijke oorzaken zijn een urineweginfectie, een zwakke blaas of zwakke bekkenbodemspieren. Ook een combinatie van factoren is mogelijk.

Urinaire incontinentie

Als er al incontinentieproblemen werden gediagnosticeerd, dan kun je meer informatie vinden over specifieke omstandigheden in het gedeelte over verzorging. Als er nog geen diagnose werd gesteld door een gezondheidszorgprofessional, kunnen de volgende vragen over de symptomen je een beter idee geven over het probleem waarmee de persoon waar je om geeft te kampen heeft, en helpen met eventuele toekomstige gesprekken met een dergelijke professional.

Fecale incontinentie

Als er al incontinentieproblemen werden gediagnosticeerd, dan kun je meer informatie vinden over specifieke omstandigheden in het gedeelte over verzorging. Als er nog geen diagnose werd gesteld door een gezondheidszorgprofessional, kunnen de volgende vragen over de symptomen je een beter idee geven over het probleem waarmee de persoon waar je om geeft te kampen heeft, en helpen met eventuele toekomstige gesprekken met een dergelijke professional..

Incontinentiematerialen vind je hier!