Verzorging

Verzorgingsproducten

Urine en ontlasting belasten de huid en kunnen huidirritaties en huidaandoeningen veroorzaken. Deze problemen worden nog eens verergerd door de veranderingen die de huid ondergaat als gevolg van het ouder worden, waardoor deze extra gevoelig is voor beschadigingen. Extra aandacht voor de huid is dan ook van groot belang.

Alleen al door contact met water wordt de beschermende zuurlaag van de huid aangetast. Daarom is het beter om syndets (synthetische reinigingsmiddelen) of alkalivrije en huidneutrale waslotions te gebruiken in de plaats van zeep. Een voorbeeld hiervan is de waslotion uit het professional Menalind-assortiment die vetinbrengende ingrediënten bevat die het uitdrogen van de huid voorkomt. Bij ontlastingsincontinentie is een reinigingsschuim het meest geschikt voor het reinigen van de huid en het verwijderen van ontlastingskorsten. Het schuim is in staat om zelfs ernstig verontreinigde huidgedeelten snel en zacht schoon te maken.

Nadat de huid gereinigd is, dient deze met een speciale huidbeschermende crème ingesmeerd te worden. Dit dient om huidafwijkingen en allergieën te voorkomen. Melkvet of vaseline zijn in dat verband minder geschikt.

De beschermende crème en de huidprotector uit het professional assortiment van Menalind zorgen daarentegen wel voor een effectieve bescherming tegen de schadelijke bestanddelen van urine of ontlasting. Zo vormt de creatine in de crème een beschermend laagje op de huid en wordt het schuim van de huidprotector in de hoornlaag opgenomen waardoor een beschermende film ontstaat. De panthenol in Menalind zorgt voor een juiste vochtbalans van de huid.