Fixatie

Fixatie wordt overwogen in situaties waarbij de veiligheid van de patiënt en zijn behandeling in het gedrang komen. Het gaat dan over risico’s op het gebied van beschadiging van de fysieke of psychische integriteit van de patiënt en die van anderen of de onderbreking van levensnoodzakelijke therapie.

Onze doelstellingen voor fixatie

  • Verbeteren van zorgkwaliteit door een ethisch verantwoord en op evidentie gebaseerd fixatiebeleid;
  • Gedeelde verantwoordelijkheid in het beslissingsproces rond fixatie;
  • Bevorderen van proactieve communicatie met patiënt en familie.

Voorover vallen/onderuit zakken vermijden

In ons pakket bieden wij enkele fixatiemiddelen die vermijden dat patiënten voorover vallen of onderuit zakken in hun stoel. Deze zijn uitgewerkt in een materiaal dat aangenaam aanvoelt en zijn vlot wasbaar en droogkastbestendig.

Pinel gordels

Als alle andere oplossingen overwogen zijn hebben we nog de Pinel®gordels, die zijn opgebouwd uit meerdere lagen hoogtechnologisch textiel. Elke laag is ontwikkeld voor een optimaal draagcomfort, een maximale veiligheid voor de patiënt en makkelijk onderhoud.

Dit uit zich in de antimicrobiële eigenschappen (o.a. MRSA-resistent), vlamvertragendheid, zeer hoge treksterkte, moeilijke snijdbaarheid, lange levensduur, zeer korte droogtijd en bestendigheid tegen autoclaaf.

Tegen blootligging of pluk- en smeergedrag

Daarnaast bieden we body's, slaapzakken en -overalls aan in een aangenaam materiaal ter voorkoming van blootliggen en pluk- en smeergedrag. Hierbij werd ook veel aandacht besteed aan het makkelijk verschonen van de bewoners. Meerdere modellen zijn uit voorraad leverbaar. Op vraag doen we ook maatwerk zoals aanbrengen van lummels voor magneetslot, aanbrengen van extra ritsen en meer.

Verpleegdeken

Een ideale, vriendelijke vorm van fixatie voor zowel gebruiker als verzorger is het verpleegdeken (soms ook trippelhoes genoemd). Het geeft de gebruiker voldoende bewegingsvrijheid en vervangt minder prettige fixatiemiddelen. Het deken lijkt op een hoeslaken dat overgaat in een mouwloos jasje. Het wordt gesloten door een stevige rits die sluit naar het voeteinde toe. Dankzij de rits kunnen patiënten makkelijk verschoond worden terwijl ze in het deken zitten. Naast fixeren voorkomt het verpleegdeken ook blootliggen en werkt het preventief in hygiëne. Het materiaal is zeer sterk, heeft een hoge scheurweerstand en is brandvertragend.