Thermometers

Met de term lichaamstemperatuur wordt normaal de temperatuur diep in het lichaam bedoeld. Deze temperatuur moet stabiel blijven om te verzekeren dat de vitale functies in het lichaam zoals b.v. de hersenen, aders en inwendige organen goed functioneren.

Welke lichaamstemperatuur is optimaal?

Een ‘normale temperatuur' is rond 37°C, maar verschilt voor elk individu. De temperatuur verschilt met leeftijd, en zelfs het tijdstip van de dag. Meestal is deze het laagste in de ochtend, het hoogst in de namiddag en weer wat lager rond bedtijd. Om precies te weten of iemand in jouw gezin koorts heeft of niet is het belangrijk om te weten wat de normale temperatuur van de betreffende persoon is als hij of zij gezond is.

Koorts is geen vijand, maar een indicatie

Koorts is één van de verdedigingsmechanismen van het lichaam. Als bacteriën of virussen in je lichaam komen en het ontregelen schakelt het lichaam zijn immuunsysteem in. Als dit gebeurt zorgt de hypothalamus - het temperatuurregelcentrum in de hersenen - ervoor dat de temperatuur in het lichaam hoger wordt dan gebruikelijk. Deze hogere temperatuur verhoogt de stofwisseling en voorkomt de groei van ziekteverwekkers.

Koorts is geen ziekte! Koorts is nuttig aangezien dit aangeeft dat het lichaam bijvoorbeeld tegen een infectie vecht. Een aanhoudende en hoge koorts kan echter zeer gevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk om in een vroeg stadium van een infectie de temperatuur goed te meten en te controleren. Dit laat toe snel en doeltreffend te reageren in geval van ziekte. Het is dan ook noodzakelijk om een nauwkeurige koortsthermometer te gebruiken.