Scooters

Welke soorten scooters zijn er en waar moet je op letten? Lees het hier!

1. Soorten scooters

2. Vering/geen vering

3. Aanpasbaarheid

4. Rugsteun

1. Soorten scooters

De binnenhuisscooter

Compact, wendbaar, geschikt voor gladde ondergrond, geen vering, geen verlichting.

De binnen/buitenscooter

Compacte buitenscooter voor gebruik in je onmiddellijke omgeving, wendbaar, niet te groot, met vering, comfortabel, met verlichting en spiegels.

De buitenscooter

Geschikt voor buitengebruik, kan ook op oneffen wegen, hogere snelheid, mogelijkheid tot lange afstanden, goede vering, heel comfortabel zitsysteem, zware motor, verlichting en spiegels.

De snelheid van een scooter varieert tussen 5 en 20km/u.

Hoe hoger de max. snelheid, hoe groter de scooter. Als je regelmatig grotere afstanden aflegt zal je met een hogere snelheid willen rijden. Een hogere snelheid vraagt wel meer concentratie op de weg!

De afstand die jij kan afleggen is afhankelijk van het type batterijen van je scooter, je lichaamsgewicht, het soort weg waar je op rijdt, de buitentemperatuur en de bandenspanning.

De keuze van het aantal wielen bepaalt dan weer de wendbaarheid, de stabiliteit, het comfort en vooral het veilig gevoel bij het rijden met een seniorenscooter.

Drie wielen:
De scooter met drie wielen heeft twee aandrijfwielen achter en één stuurwiel voor. 
Voordelen: grote wendbaarheid, korte draaicirkel en meestal meer beenruimte.
Nadelen: minder veilig gevoel en bij risicorijgedrag kans op kantelen.

Vier wielen:
De vierwiel scooter heeft twee aandrijfwielen achter en twee stuurwielen voor.

Voordelen: grote stabiliteit vooral bij oneffen terrein en groter veiligheidsgevoel.
Nadelen: minder wendbaar en grotere draaicirkel.

2. Vering of geen vering op je scooter?

De vering vangt voor jou de schokken op en verhoogt het zit- en rijcomfort van een scooter. Je kan extra vering nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege rugklachten.

Er zijn vier soorten scooters:

Zonder vering

Hiertoe behoren meestal de opvouwbare binnenscooters. Zij worden gebruikt op vlak terrein, bijvoorbeeld binnenshuis, in een bibliotheek of shoppingcenter.

Vering in de stoelkolom

Speciale uitvoeringen van comfortzetels zijn uitgerust met een aanpasbare vering, perfect voor mensen met rugklachten.

Vering in de achterwielophanging

Alle goede buitenscooters hebben minimaal een vering aan de achterwielophanging. Dit is belangrijk omdat de zetel hierop steunt en dus de meeste schokken zal opvangen.

Vering in de voorvork

Om schokken op te vangen voor het stuur voorzien de grotere buitenscooters ook vering aan de voorwielen.

De vering is vaak instelbaar naar het lichaamsgewicht. Hoe meer vering hoe minder schokken. 
De ene scooter is de andere niet. Daarom is het belangrijk dat je verschillende types uitprobeert. Kom daarvoor gerust even langs. Maak een afspraak zodat we samen kunnen bekijken welke seniorenscooter het best bij jou past.

Een comfortabele zetel verhoogt de veiligheid

Bij een scooter is de zetel en het comfort zeer belangrijk. De scooter mag perfect rijden, maar als de zetel je niet ligt dan zal je er niet graag ver mee rijden.

Let vooral op een viertal aspecten bij de aanschaf van een scooter:

3. Aanpasbaarheid

Een goede zetel is makkelijk aanpasbaar. De hoogte en de verticale (voorwaartse/achterwaartse) aanpasbaarheid zijn belangrijk om je voeten juist te ondersteunen. Daarnaast is een juiste zithoek belangrijk voor je knieën.

4. Rugsteun

Een verstelbare rugleuning (hoogte en breedte), eventueel aangevuld met een aanpasbare lumbaalsteun zijn essentieel voor verre tochten. Aanpasbare en opklapbare armsteunen kunnen de juiste ondersteuning geven tijdens langere tochten.

Uitvoering

Kies steeds voor een afwasbare zetel (skai of leder) zodat je na een eventuele regenbui de zetel makkelijk kan afdrogen.