Steunkousen

Hoe werken steunkousen?

Medische compressiekousen vernauwen de diameter van de aders in je benen. Het veneuze kleppensysteem functioneert weer door de ondersteuning van de kousen, het bloed zakt niet meer naar de benen. Striemen, gesprongen adertjes en de uitzetting van spataders worden verminderd of helemaal vermeden. Het therapeutische drukverloop (afnemende druk van de voet tot het bovenbeen) versnelt het terugvloeien van het veneuze bloed naar het hart waardoor het risico van bloedstolsels en embolieën vermindert. De verbeterde stofwisseling bestrijdt bijkomend de vorming van open benen en door de druk van buitenaf komt er minder weefselvocht tevoorschijn. Zo verhindert de kous ook de vorming van oedeem.

Compressieklassen

Er bestaan vier compressieklassen die naar de mate van de aandoening toegepast worden. De verschillen worden voornamelijk bepaald door de stevigheid van het materiaal en dus de druk die op de aders uitgeoefend wordt. Enkel je arts kan beslissen welke compressieklasse voor jou nodig is.

Medische compressiekousen mag je nooit 'op eigen houtje' dragen want er zijn ook contra-indicaties voor compressietherapie zoals gevorderde arteriële trombose, zware storingen van de hartfunctie, etterende huidaandoeningen en zware storingen van de zenuwfunctie in de armen en benen. Ook bij primaire chronische polyartritis dient je arts te beslissen of de therapie mogelijk is.