DE VOORZORG GEEFT DURE HULPMIDDELEN VOOR SLECHTZIENDEN TWEEDE LEVEN

DE VOORZORG GEEFT DURE HULPMIDDELEN

VOOR SLECHTZIENDEN TWEEDE LEVEN

LANDEN - België telt 200 000 slechtzienden en 10 000 blinden. Zij hangen vaak af van hulpmiddelen om het dagelijks leven eenvoudiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een speciale bril, weegschaal of telefoon met extra grote cijfers. Acht op de tien slechtzienden zijn ouder dan 65 en ontvangen geen terugbetaling. Daarom zamelt Margo Forier, low vision-consulente van De Voorzorg, tweedehands hulpmiddelen in. Die gaat ze aan verschillende rusthuizen doneren. Haar actie start in het OCMW-rusthuis Oleyck in Landen op 23 februari.

Geen terugbetaling voor 65-plussers

Margo Forier werkt bij Zorgba(a)r, de zorgwinkel van De Voorzorg, als low vision-consulente. Ze begeleidt slechtzienden met het vinden van de gepaste hulpmiddelen en gaat na welke mogelijke terugbetalingen er zijn voor haar patiënten. Daarbij merkt ze dat het niet voor iedereen haalbaar is om dergelijke hulpmiddelen zelf te financieren, terwijl het materiaal voor veel slechtzienden een groot effect heeft op de levenskwaliteit. Zo kunnen hulpmiddelen hen mobieler maken of sociale contacten bevorderen. “Vanaf 65 jaar neemt het aantal slechtzienden exponentieel toe terwijl deze groep vaak moet rondkomen met een bescheiden pensioen. Daarom kunnen 65-plussers het zich vaak niet veroorloven om de nodige hulpmiddelen aan te schaffen,” verklaart Margo Forier.

Inzamelactie tweedehands hulpmiddelen

Dat bracht Margo Forier op het idee om hulpmiddelen voor slechtzienden in te zamelen. Met als doel zoveel mogelijk 65-plussers te kunnen helpen. Margo Forier: “Ik kom bij veel slechtzienden aan huis. Heel wat slechtzienden hebben hulpmiddelen staan die ze niet meer gebruiken, of niet meer kunnen gebruiken omdat ze blind zijn geworden. Deze hulpmiddelen worden niet teruggenomen door de fabrikant, en de mensen krijgen vaak te horen dat ze de hulpmiddelen naar het containerpark moeten brengen. Nochtans zijn de hulpmiddelen nog perfect bruikbaar.” Op 23 februari trekt Margo Forier met haar reeds ingezamelde hulpmiddelen naar het rusthuis in Landen. Op 21 maart doneert ze aan het rusthuis in Genk en de komende maanden zijn nog meer Limburgse rusthuizen aan de beurt.

Beleidsmatige aanpak voor tweedehands hulpmiddelen nodig

Margo Forier werkt nauw samen met VFG Limburg, de vereniging van De Voorzorg voor mensen met een beperking. Steven Ranson, directeur van VFG Limburg, betreurt dat er geen beleid bestaat voor tweedehands hulpmiddelen voor mensen met een beperking. “Wij zien ook vaak rolstoelen die niet meer gebruikt worden, maar absoluut een tweede leven verdienen. Een beleid op nationaal niveau om tweedehands hulpmiddelen bij de

juiste mensen te krijgen, kan heel wat financiële problemen van mensen met een beperking de wereld uithelpen. Daarnaast is het ook een duurzame oplossing, want er moeten minder hulpmiddelen worden geproduceerd en weggegooid.”

LOW VISION

Low vision-consulente Margo Forier werkt bij de zorgwinkel van De Voorzorg Limburg, de Zorgba(a)r. Samen met de klanten zoekt Margo Forier naar een oplossing op maat. Hulpmiddelen helpen om beter te functioneren in het dagelijks leven en op het vlak van lezen. Dat gaat van aangepaste verlichting, over gespecialiseerde loepen tot vergrotings- en spraaksoftware voor de computer. Allemaal hulpmiddelen die ook worden aangeboden door de Zorgba(a)r. Maar Margo stopt niet bij het pure technische aspect, ze gaat ook na welke terugbetalingen er zijn voor de klant en regelt de administratieve afhandeling.

Heb jij (of iemand die je kent) nog visuele hulpmiddelen (bijvoorbeeld loep of daisyspeler ... ) die je niet meer gebruikt en wil je ze doneren?
Stuur dan een mailtje naar margo.forier@zorgbaar.be.

VFG Limburg

VFG Limburg is de vereniging van personen met een beperking van De Voorzorg. VFG organiseert aangepaste activiteiten en wil mensen met een beperking de best mogelijke levenskwaliteit geven. VFG werkt nauw samen met Margo Forier wat betreft activiteiten voor slechtzienden en blinden. Zo organiseren ze samen bijvoorbeeld B(l)indkracht, wandelingen en begeleide bezoeken met slechtzienden en blinden in Limburg en omgeving.