Elektrische fiets

Een elektrische fiets: hoe werkt dat?

Waarom/voor wie een elektrische fiets?

Tips bij aankoop

Een elektrische fiets of e-bike is een fiets die uitgerust is met een elektrische hulpmotor en oplaadbare batterij. De elektromotor dient, in tegenstelling tot een brommer, alleen ter ondersteuning van het trappen. Door deze ondersteuning wordt het overbruggen van afstanden makkelijker en omdat je nog steeds moet trappen, blijf je toch sportief.

De ondersteuning bij een e-bike is gelimiteerd tot een snelheid van 25km/u. Er bestaan ook speed e-bikes, deze geven ondersteuning tot 45 km/u. We hebben het hier enkel over de gewone e-bike, die ook volgens het verkeersreglement onder gewone fietsen vallen.

Tegenwoordig bestaat er een elektrische variant van elk soort fiets: van de stadsfiets, vakantiefiets, mountainbike, vouwfiets, bakfiets of driewieler.

Een elektrische fiets: hoe werkt dat?

Als de fietser de pedalen ronddraait, zal het elektrisch systeem hulp geven. De frequentie of de kracht waarmee je de pedalen duwt, bepaalt hoeveel elektrische hulp gegeven wordt. De elektrische trapondersteuning start als de fietser de pedalen ronddraait en stopt indien de pedalen niet meer ronddraaien. Dit is meteen de wettelijke definitie van een elektrische fiets in België. Het is tevens wettelijk bepaald dat de motor automatisch uitgeschakeld moet worden zodra je sneller dan 25 km/u rijdt.

Je moet dus nog wel trappen – een elektrische fiets is geen brommer! Wat hij wel doet is je eigen trapinspanning ondersteunen en als het ware versterken. Je kunt het nog best vergelijken met fietsen met wind in de rug. Bijna alle elektrische fietsen laten toe om het niveau van ondersteuning in te stellen van licht of matig tot zwaar. En als de batterij plat is, dan hou je nog altijd een prima fiets over – het is niet zoals een auto die zonder benzine valt.

Elektrische fietsen zijn uitgerust als gewone fietsen: verlichting, remmen, slot, fietsstandaard, versnellingen, enz. Ze rijden comfortabel, maar wegen wel een stuk meer dan een gewone fiets. Dat komt door het gewicht van de batterij.

Waarom/voor wie een elektrische fiets?

De elektrische fiets is een prachtige innovatie. Het voordeel is eigenlijk heel simpel – hij verhoogt je actieradius als fietser. Elektrische fietsen maken moeilijke trajecten met veel hellingen of tegenwind een stuk aangenamer. De motor helpt bij het vertrekken en op hellingen.

Tot voor kort was de elektrische fiets vooral populair onder de 50-plussers. Het laat hen toe toch mobiel te blijven en te kunnen blijven deelnemen aan (langere) fietstochten. Ook mensen met hartklachten, knieproblemen of andere kleine fysieke problemen schaffen zich vaak een elektrische fiets aan.

Ondertussen is de e-bike ook geliefd bij de ‘gewone’ en jonge fietser, die blij is dat hij zich dankzij de hulp van de elektrische motor wat minder moet inspannen. Onder andere voor woon-werkverkeer biedt de elektrische fiets het voordeel dat langere afstanden behapbaar worden, zonder dat je je in het zweet moet fietsen. Ook voor ouders die hun kinderen op de fiets of in een fietskar meenemen kan een e-bike het fietsplezier aanzienlijk vergroten.

Kortom, een elektrische fiets kan een oplossing zijn wanneer je:

  • per fiets sneller je bestemming wil bereiken
  • je verre afstanden fietst
  • je traject veel heuvels of bruggen bevat
  • je kinderen of zware vrachten vervoert
  • als je fysieke conditie het voortdurend trappen niet meer toelaat

Tips bij aankoop

Cruciaal bij de aanschaf van een elektrische fiets zijn de batterij en de motor. Deze bepalen hoe vlot de ondersteuning werkt en hoe ver je actieradius reikt. De kwaliteit en het vermogen van de batterij bepalen voor een groot deel de prijs.

Voor een elektrische fiets betaal je iets meer dan voor een gewone fiets. Het plezier dat je er erna aan beleeft, maakt deze investering de moeite waard. Er zijn bij de aanschaf een aantal keuzes te maken en er is niet zoiets als de 'beste' elektrische fiets. Welke bij jou past hangt af van je voorkeur en fietsgedrag. Of maak een testritje, dan ben je zeker dat je een goede keuze maakt!