Bloeddruk

De sluipmoordenaar

Het is belangrijk om hoge bloeddruk onder controle te brengen. Dit is essentieel in de strijd tegen ziekten; het regelmatig controleren van de bloeddruk bij je thuis is hiertoe de eerste stap. Je bloeddruk meten kan met onze bloeddrukmeters!

Bloeddruk meten

De bloeddruk of tensie is de vloeistofdruk in het slagadersysteem. De bloeddruk wordt weergegeven door middel van twee kengetallen, de systolische druk of bovendruk en de diastolische druk of onderdruk, gescheiden door een schuine streep, bijvoorbeeld RR (Riva-Rocci) 120/80 mm Hg. De getallen geven de druk aan in millimeters kwikdruk (symbool: mmHg; 760 mmHg = 1 bar), dat wil zeggen de druk uitgeoefend door een kolom kwik van 120 mm hoogte in het voorgaande voorbeeld. Een meer wetenschappelijke eenheid om bloeddruk in uit te drukken zou de kilopascal zijn, maar die wordt om historische redenen tot nu toe nauwelijks gebruikt. In sommige landen is het gebruikelijk de bloeddruk in cm Hg aan te geven, dus met een nul minder. 

Niet alleen bij ouderen

Omdat hoge bloeddruk een groot risico is voor hart- en vaatziekten wordt dit door de World Health Organisation (WHO) ook wel de belangrijkste doodsoorzaak genoemd. Een vijfde van alle sterfgevallen van mannen en een vierde van de vrouwen zijn gerelateerd aan hoge bloeddruk.

Iedereen loopt risico om op enig moment hoge bloeddruk te krijgen. Veel mensen hebben tijdelijk een verhoogde hoge bloeddruk, maar bij een groot aantal gaat het over chronische (lange termijn) hypertensie. Zaken zoals roken, overmatig alcoholgebruik, stress, slechte eetgewoonten, te weinig beweging en overgewicht kunnen het risico op hoge bloeddruk verhogen. Ook kan aanleg voor hypertensie genetisch bepaald zijn.

Vaatproblemen

Staand werk en overgewicht leiden ook tot verzwakking van het bindweefsel en daarmee tot verzwakking van de bloedvaten. Ook alcohol, dat een vaatverwijdende werking heeft, hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, bepaalde geneesmiddelen en chronische verstopping bevorderen het ontstaan van vaataandoeningen. Vrouwen hebben vaker een vaataandoening dan mannen. Als je niet zeker weet of je bloedvaten gezond zijn, kun je je arts om raad vragen.

Bij vaatlijden kun je je benen vaak al gezond houden door tijdig te beginnen met het dragen van steunkousen.

In het begin levert vaatlijden weinig problemen op, omdat lichte veranderingen aan de bloedvaten van de benen geen pijn veroorzaken. Maar zonder behandeling wordt vaatlijden na verloop van tijd chronisch. Dat leidt vaak tot allerlei vermijdbare en dure complicaties - van spataders tot een 'open been'. De behandeling van dergelijke complicaties is complex en duur. 

De meest voorkomende ziektebeelden van de bloedvaten in de benen zijn:

  • Zichtbare kleine adertjes
  • Spataders
  • Chronische veneuze insufficiëntie
  • Diepe veneuze trombose
  • Flebitis
  • Open been