Week van de valpreventie: 23 tot 29 april 2018

Houd je zicht in het oog en voorkom valpartijen

Ben jij 65-plus? Dan is de kans dat je een val maakt groter. En zo een val kan vaak nare gevolgen hebben. Uit cijfers blijkt dat maar liefst één op de drie 65-plussers minstens één keer per jaar ten val komt. Eén van de belangrijke oorzaken van een valpartij, is een verminderd zicht. Margo is low vision-consulente en gaat samen met slechtzienden op zoek naar de gepaste hulpmiddelen. Om haar steentje bij te dragen aan de Week van de Valpreventie gaat Margo in verschillende rusthuizen het (diepte)zicht van de bewoners testen. Daarbovenop heeft ze hulpmiddelen voor slechtzienden ingezameld. Die zal ze aan de deelnemende rusthuizen doneren. We beginnen met tips voor een veilige huisinrichting!

Tips van de Zorgba(a)r voor een veilige huisinrichting:

1. Alles aan de kant?

Staat alles op een vaste plaats en voldoende verspreid in de ruimte zodat ik vlot kan bewegen (met mijn loophulpmiddel)?

 2. Genoeg houvast?

Heb ik genoeg plaatsen in huis waar ik me veilig kan vasthouden aan bijvoorbeeld handgrepen? Meubels zijn niet altijd zwaar genoeg en kunnen daarom verschuiven.

Maak ik ook voldoende gebruik van antislipmatjes in de keuken, de badkamer,…

Zitten mijn schoenen en (steun)kousen vast genoeg? Wanneer mijn schoen of pantoffel gemakkelijk los komt, kan ik gemakkelijk vallen.

 3. Genoeg licht en contrast?

Zijn de ruimtes in huis voldoende en egaal verlicht? Zijn trapjes, drempels en deuropeningen aangegeven met voldoende contrast?

 

Interview met onze low vision consulente Margo Forier

Margo, je werkt bij de Zorgba(a)r. Wat doe je daar precies?

Margo: “In de Zorgba(a)r, de zorgwinkel van De Voorzorg, bieden we een breed gamma hulpmiddelen aan. We zijn met verschillende zorgverstrekkers die elk hun specialiteit hebben. Bijvoorbeeld het aanpassen van hulpmiddelen voor dagdagelijkse verzorging (wassen, eten, etc.), het aanpassen van mobiliteitshulpmiddelen (scootmobielen, rolstoelen, rollators,…), aangepaste schoenen, etc.  Ik begeleid en adviseer slechtzienden bij het vinden van de gepaste hulpmiddelen. Bijvoorbeeld aangepast licht of een speciale bril voor meer contrast, vergrootglazen voor het lezen, speciale telefoons met extra grote toetsen, vergrotings- en spraaksoftware voor de computer, etc. Ik ga ook na welke terugbetalingen er mogelijk zijn voor de klanten. Daarnaast maak ik de nodige administratie in orde, zodat de klant zich daar geen zorgen over hoeft te maken. 

Waarom zijn hulpmiddelen voor slechtzienden zo belangrijk?

Margo: “Low vision-hulpmiddelen (n.v.d.r: hulpmiddelen voor slechtzienden) hebben een groot effect op de levenskwaliteit. In de eerste plaats maken bepaalde hulpmiddelen hen mobieler. Daarbij kunnen valpartijen vaker vermeden worden. Maar het bevordert ook sociale contacten, helpt het slechtzienden om weer te kunnen lezen en meer. Ze kunnen beter deelnemen aan het dagelijks leven en dat zorgt vaak voor een boost in het zelfvertrouwen.”

Hoe ben je op het idee gekomen om hulpmiddelen voor slechtzienden in te zamelen?

Margo: “Het aantal slechtzienden neemt exponentieel toe vanaf de leeftijd van 65 jaar. 80% van alle slechtzienden is ouder dan 65. Maar een terugbetaling is enkel weggelegd voor degenen die hulpmiddelen aanvragen voor hun 65ste. Ik merk dat 65-plussers, die vaak rondkomen van een bescheiden pensioen, deze hulpmiddelen niet altijd zelf kunnen financieren.”

“Daarnaast kom ik bij veel slechtzienden aan huis. Zij hebben vaak hulpmiddelen die ze niet meer gebruiken, of niet meer kunnen gebruiken omdat ze blind zijn geworden. Die worden niet teruggenomen door de fabrikant, en de mensen krijgen vaak te horen dat ze de hulpmiddelen naar het containerpark moeten brengen. Nochtans zijn de hulpmiddelen nog perfect bruikbaar. Daarom wil ik ze een tweede leven geven door ze te doneren aan Limburgse rusthuizen. Ondertussen heb ik al een donatie in het OCMW rusthuis van Landen achter de rug. Een donatie in Genk en in het Sporenpark in Beringen tijdens de Week van de Valpreventie zijn al gepland.”

Waarom neem je deel aan de week van de valpreventie?

“Het Vlaamse Expertisecentrum van de valpreventie duidt  verminderd bewegen en verminderd zicht aan als  belangrijke valrisicofactoren.

Voor slechtzienden is valpreventie een dagdagelijkse realiteit op elke leeftijd. Veel senioren zijn ook langzaamaan slechtziend aan het worden of geworden, maar in de thuissituatie is dit vaak moeilijk te evalueren omdat iedereen thuis “blindelings” zijn weg kent. Valrisico’s vergroten bij een verplaatsing buitenshuis, een verhuizing (naar een woonzorgcentrum) of wanneer voorwerpen zich niet altijd op dezelfde plek bevinden. Boven 70 jaar is een jaarlijkse oogcontrole ook aangeraden om leeftijdsgebonden oogproblemen in kaart te brengen. Maar veel senioren zien omwille van de moeizame verplaatsing hiervan af. Daarom spreek ik met rusthuizen af om het zicht van hun bewoners vrijblijvend te controleren om zo de valrisico’s in kaart te brengen.

Daarnaast is beweging ook erg belangrijk als vorm van valpreventie. Met beweging train je namelijk je spieren en evenwicht.  Aangepast schoeisel dat veel steun biedt is daarbij ook voornaam, maar wordt in de realiteit vaak vergeten. Indien de rusthuizen dit wensen, word ik vergezeld door een collega-specialist die de steunkousen en schoenen van de bewoners opmeet en nakijkt.

Om terug te gaan wandelen met zo weinig mogelijk zorgen organiseer ik (als vrijwilliger) samen met VFG Limburg:  B(l)indkracht. Dat zijn begeleide wandelingen voor slechtzienden. De begeleiding bestaat niet alleen uit een gids maar ook uit (indien gewenst) een persoonlijke begeleider per deelnemer, zodat men kan inhaken, om vallen te voorkomen. De blindengeleidenhonden kunnen vanzelfsprekend ook altijd mee. Met B(l)indkracht willen we een ideale manier aanbieden om als slechtziende toch aan een gezonde dosis beweging te komen.

 

Meer info over low vision of hulpmiddelen bij slechtziendheid:

Margo Forier

T 0492 72 74 84
E Margo.forier@zorgbaar.be


Graag informeren wij over de volgende activiteiten: 

B(l)indkracht

We verzamelen vanaf 13u30 en vertrekken om 14u. De activiteit duurt anderhalf à twee uur. Daarna is iedereen vrij om samen een tasje koffie en een stukje taart te nuttigen.

Agenda

18 april: domein Nieuwenhoven in Sint-Truiden
16 mei: klankenbos in Neerpelt
27 juni: Limburg Lavendel en abdijsite Herkenrode in Hasselt
26 september: Pietersheim in Lanaken
17 oktober: fluisterpad in Tessenderlo
21 november: brug van Vroenhoven Riemst

Prijs leden VFG Limburg: 6 euro
Prijs niet-leden VFG Limburg: 8 euro

Inschrijven doe je door het bedrag te storten op BE 98 0689 0815 9493 met referentie ‘naam + datum activiteit’. 

Meer info over B(l)indkracht:

VFG Limburg
T 011 27 85 00
E vfglimburg@devoorzorg.be

 VFG Limburg is de vereniging voor personen met een beperking van De Voorzorg. De missie van VFG bestaat erin om de levenskwaliteit van mensen met een beperking te verbeteren aan de hand van aangepaste activiteiten en infosessies.