Inlevingsdag Low Vision voor studenten Ergo PXL

Low vision, de service voor slechtzienden van zorgwinkel de Zorgba(a)r, organiseert op donderdag 17 oktober een inlevingsdag voor studenten ergotherapie in Hogeschool PXL. Het opzet? Hen laten kennismaken met hulpmiddelen voor slechtzienden en zich inleven in de dagelijkse activiteiten van slechtzienden. De slechtziende ervaringsdeskundingen op hun beurt verzorgen creatieve workshops waarbij er ‘blind’ kunstwerken gemaakt worden die later verkocht worden voor het goede doel ‘Licht voor de Wereld’.

“Om slechtzienden goed te helpen en te begrijpen is het belangrijk om te weten met welke obstakels zij te maken hebben op dagelijkse basis en welke oplossingen er bestaan”, aldus Margo Forier, lowvisionconsulente bij de Zorgba(a)r. Op 17 oktober organiseert 'Low vision' van de Zorgba(a)r in samenwerking met UD Woonlabo daarom een inlevingsdag voor derdejaarsstudenten ergotherapie in de Hogeschool PXL.

Blind eten & schilderen

Het boeiende aan de inlevingsdag is dat de studenten ervaren hoe het is om als slechtziende te leven. Zo zullen de studenten o.l.v. slechtziende ervaringsdeskundigen blind eten en enkele creatieve workshops slechtziend uitvoeren. De kunstwerken die gemaakt worden tijdens de workshops schilderen, fotografie en keramiek zullen nadien op de lowvisionbeurs ‘Wil je graag meer zien?’ op 6 en 7 februari 2020 verkocht worden.
Margo legt uit hoe het project ook wordt ondersteund door de slechtzienden zelf: “Ik ben zeer vereerd dat de slechtziende leden van B(l)indkracht (vereniging voor inclusie-ontspanning voor slechtziende personen) dit project mee ondersteunen. Zij gaan de expo van de kunstwerken organiseren. Op die manier willen ze graag laten zien dat slechtzienden ook nog meetellen in onze maatschappij en bijvoorbeeld ook kunnen reageren op de oproep van Jorgo Kokkinidis om geld in te zamelen voor Licht voor de Wereld. Op die manier willen ze een brug slaan tussen de slechtzienden van het welvarende westen en de lowvisionpatiënten in het 'arme' zuiden.”

Opbrengst naar slechtziende kinderen in Congo

“De opbrengt van de kunstwerken gaat integraal naar het goede doel”, vertelt Margo. “We kozen voor het project 'Inclusive education' van de NGO ‘Licht voor de Wereld’, een project voor slechtziende kinderen in Congo. Met de opbrengst kunnen de kinderen voorzien worden van aangepaste brillen en lowvisionhulpmiddelen, waardoor ze toch kunnen aansluiten in het regulier onderwijs.”
Wil je een kunstwerkje bemachtigen? Kom dan zeker naar de lowvisionbeurs op 6 en 7 februari 2020. Hierover binnenkort meer info op de Facebookpagina van de Zorgba(a)r.

Over Zorgba(a)r & low vision

Low vision is de service voor slechtzienden van zorgwinkel de Zorgba(a)r. Slechtzienden kunnen een afspraak maken bij lowvisionconsulente Margo Forier. Zij gaat samen met de hulpvrager op zoek naar gepaste oplossingen. De Zorgba(a)r is de zorgwinkel van ziekenfonds De Voorzorg en staat bekend voor persoonlijk advies en snelle levering aan huis. Ook kunnen klanten 24/24 u winkelen via de webshop: www.zorgbaar.be.

 

Over B(l)indkracht

Vereniging voor inclusie-ontspanning voor slechtziende personen, onderdeel van de vereniging voor mensen met een beperking (VFG).

Praktisch:

17 oktober 2019
9 u tot 17 u
Hogeschool PXL, ingang UD Woonlabo, Guffenslaan Hasselt